Jenom tak

TÝDEN.CZ

16. 10. 2018
Rubrika: O jídle a pití

Válka o eidam, aneb další Absurdistán

Autor: Jiří K. Růžička

24.03.2009 07:35

Tak trochu komická mi připadá snaha europoslance Jana Březiny, který „válčí“ za zavedení další české značky, za „Český eidam“. Chápu, že každý poslanec i europoslanec si musí najít svoji parketu, jíž získává u voličů body. To samozřejmě není nic proti ničemu. Občas by to ale chtělo trochu soudnosti.

Podívejme se, co se o edamu či eidamu píše v otevřené encyklopedii Wikipedia. Eidam (český název pochází z nizozemského Edammer kaas) je nasládlý polotuhý plnotučný sýr vyráběný z pasterovaného kravského mléka, původem z Nizozemska… Heslo Eidam pak v encyklopedii končí pasáží: „Proč se v češtině používá slovo eidam, nikoliv edam, není zcela jasné.“

V případě Edamu Wikipedie v české verzi jakoby na tento sýr úplně zapomněla a uvádí pouze, že jde o nizozemské město v provincii Severní Holandsko. Společně s městem Volendam tvoří správní celek Edam-Volendam.

Lexikon vom Käse vydaný nakladatelstvím Naumann & Gôbel Verlagsgesellschaft mbH v Kolíně nad Rýnem je už méně stručný, když říká, že sýr „pochází z Edamu, nedaleko Amsterdamu. Dnes se vyrábí v celém Nizozemsku. Proslulý sýr s červeným obalem vděčí za svůj název (Edammer Kaas) holandskému přístavnímu městu Edam u Ijsselmeer. Téměř veškerý vývoz sýrů procházel tímto přístavem a koncem 16. století získal Edam právo provozovat sýrařský trh.“

Mám za to, že by stačilo, aby si pan europoslanec přečetl alespoň tyto údaje. A dovolím si stručně připojit ještě pár dalších: Klub sběratelů kuriozit například zmiňuje eidam jako známý sýr s nesprávným názvem. Webová stránka Vareni.cz zase uvádí, že sýr je v dnešní době v našich sýrárnách napodoben a je zde již s úspěchem vyráběn.

Na území Čech a Moravy se Edam vyráběl asi mezi prvními druhy sýrů a výrobu zaváděli podle historických pramenů právě sýrařští mistři z Nizozemí. Podle historických etiket se název Edam ještě dlouho neobjevil, sýry byly označovány „Holandský salám“ nebo „Holandská cihla“. První název Edam se objevil v roce 1914 v knize prof. Laxy „ Sýrařství“.

O sýru Edam se psalo i v dalším vydání této knihy v roce 1924: „Červené koule sýru edamského nalezneme rozšířeny v lahůdkářských obchodech celého světa. Sýry jmenovaly se dříve severoholandské, neboť vyrábějí se odedávna v severním Nizozemí, zasílají se z města Edamu, odkudž jich jméno.“

První zmínka o českém názvu pochází z Mlékařských listů v roce 1934, kde je uvedena nabídka „eidamu cihlového“ za 14 Kč. V roce 1938 nabízel obchodník G. Freund tyče tuzemský edam za 13,50 Kč, ale na etiketě Karlovarské mlékárny je uváděn eidam. Logo mlékárny na etiketě bylo používáno v letech 1927–1939. Ve stejném roce expedovala Česká akciová mlékárna v Praze tento sýr rovněž pod názvem eidamský sýr.

Možná jsem teď ctěného čtenáře zahltil spoustou údajů, nicméně jsem chtěl pouze poukázat na nesmyslnost záměru autorizovat název Český eidam. Připadá mi to stejně absurdní jako chtít, aby nám v Bruselu zaregistrovali České šampaňské, Český koňak, Českou whisky, nebo třeba České Mozartovy koule…

Aktivity pana europoslance hájícího v Bruselu všechno, co je české, jsou jistě chvályhodné. Měly by se ale možná soustředit na to, co skutečně české je.



Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
   Hodnocení  8.19

Diskuze

Jiří K. Růžička

... a stejně je na světě hezky...
foto jirik.jpg
Oblíbenost autora: 8.42

O autorovi

Narodil se v roce 1954, vyrůstal pod Králickým Sněžníkem. Po dokončení obchodní akademie v Chocni se dvakrát marně pokoušel dostat na VŠ. Jako jeden z prvních DJ‘s nutil ve východních Čechách nic netušícím obětem rythm‘ n‘ blues, funky, soul či blues. Po několikaletém působení u Geologického průzkumu, dojení krav, pinglování a kuchaření si po listopadu 89 řekl „dosť bolo zbíječek, lopat a vařeček“ a dosavadní psaní veskrze do šuplíku nahradil vedením redakce okresního plátku. O tři roky později se vnutil do celostátních médií. Prošel mj. Hospodářskými či Lidovými novinami, MF DNES, Týdnem nebo Českou televizí. Spolupracoval s týdeníkem Profit, zdravotnickými médii. Trvalé následky na autorovi ovšem zanechalo několikaleté působení v tiskových agenturách ČTA/ČTI a poté ČIA. V roce 2004 jej okouzlily britské ostrovy. Ještě víc než kosmopolitní Londýn se hlubokou stopou do jeho mysli vrylo Skotsko, kde žijí jeho tři synové. V současné době žije střídavě ve Skotsku a pod Králickým Sněžníkem.

Kalendář

<<   říjen 2018

PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031